X

Denna webbplats använder cookies. Din fortsatta användning av webbplatsen innebär att du godkänner detta. Mer information »

Oberoende Herbalife Medlemmen:

Kvinna som står på ett soligt fält

D-vitamin kallas ibland för ”solvitaminen”, men hur gör man för att få i sig tillräckligt under vinterhalvåret eller när man måste undvika solen?

För att kroppen ska kunna producera D-vitamin krävs det att huden träffas av solstrålning, eftersom den genomsnittliga kosten innehåller väldigt lite. Detta har lett till en viss oro för att vissa grupper skulle kunna lida av D-vitaminbrist: äldre eller människor i institutionsvård som utsätts för väldigt lite solljus, människor med mörkare hudton och människor som skyler sig på grund av kulturella eller religiösa anledningar.

Hur gör man då för att få tillräckligt? Du behöver inte ligga och steka i solen och riskera att få hudcancer för att få en stor dos D-vitamin.

Hur mycket du behöver beror på din hudton. Har du ljus hy behöver du bara exponeras för ungefär fem minuter sol per dag under sommaren, men om du har mörkare hy kan du behöva vistas upp emot tjugo minuter i solen varje dag.

Du behöver utsättas för mer solljus under vintern för att tillverka D-vitamin eftersom UV-nivåerna är väldigt mycket lägre. Men du kan samla på dig mer solljus än du behöver under sommaren för att sen ha ett förråd när vintern kommer.

Det är också viktigt att komma ihåg att du utsätts för UV-strålning även när det är molnigt. Så bara för att du inte kan se solen betyder det inte att du inte får i dig D-vitamin!

Det är väldigt få maträtter innehåller D-vitamin, exempelvis fet fisk, ägg och D-vitaminberikade produkter som margarin och viss sorts mjölk. Det kan vara bra att du inkluderar produkter med D-vitamin i din kost även om du inte har D-vitaminbrist.

Människor som är äldre än 50 behöver nästan dubbelt så mycket D-vitamin som någon som är yngre. Så se till att du får i dig rekommenderad mängd D-vitamin – försök att få 15 minuters solljus och dagen och ät de sunda livsmedel som nämndes ovan.

< Tillbaka till innehållsförteckningen

Näringsnyheter
och artiklar

Anta utmaningen

Ange postnummer, adress eller ort och inom vilken radie du vill att vi ska lete efter WLC viktutmaningar ät dig.

Har du redan pratat med en Herbalife-coach?

DRIVS AV ENABLETM